Види термосів: який краще вибрати та на що звернути увагу
Як вибрати оптимальний варіант термосу? Варто звернути увагу на корисні опції, якими оснащують виробники окремі моделі.
Мета використання термосу - зберігати температуру продукту максимально тривалий час. Конструкція цього посуду передбачає таку опцію, оскільки вона має спеціальний вакуумований шар між внутрішньою та зовнішньою частинами. Ефективність використання його залежить від багатьох чинників, в тому числі, і від якості використовуваних матеріалів. Тому перед тим, як купити термос, потрібно попередньо добре вивчити його основні характеристики.
Вибір з точки зору призначення
Загалом уся продукція такого плану умовно поділяється на два основні напрямки - для рідини та для їжі. Відмінність їх полягає у наступному:
- Термоси для пиття. Вони мають звичний вигляд з шириною горлечка біля 6 см в діаметрі. Використовуються для чистої води та гарячих напоїв. Вироби мають корок, який викручується перед наливанням. Наявність кнопки на ній дає можливість відкривати отвір для виливання. Найчастіше вони мають кришку, яка слугує чашкою. Деякі моделі оснащуються ситечком для фільтрації.
- Термоси для їжі. Ці моделі мають більший діаметр зверху (до 10 см) та дозволяють перевозити перші та другі страви. В них добре зберігаються як охолоджені, так і гарячі продукти. На відміну від термосів для напоїв, температурний режим у них зберігається недовго через розширене горлечко.
Об’єм термосів
Орієнтовно цей показник зустрічається у такому вигляді:
- -для 1-2 людей - 0.5-0.7 літрів;
- -для 2-3 людей - 1-2 літри;
- -для великої компанії - від 1.5 літра.
Ціль використання і об’єм термопосуду взаємозв’язані. Якщо термос потрібен для дому, для офісу чи навчання - тоді краще придбати виріб на півлітра. В порційну модель можна викласти обід у вигляді шматочка відвареного м’яса чи холодного салату. Літровий формат буде зручним для дитини на прогулянці. А якщо посуд потрібний для походів, то тоді варто вибрати максимально великий об’єм.
Час збереження тепла
Це ще один показник, який має велике значення при пошуку певної моделі. Він означає час, протягом якого термос утримуватиме потрібну температуру. Параметр залежить від форми, матеріалу, конструкції, ширини горлечка, вакуумної ізоляції.
Загальний час збереження тепла складає приблизно 6-9 годин. Окремі моделі здатні тримати тепло чи холод протягом 12-24 годин. Якісні термоси передбачають зниження температури на 10 градусів кожні 6 годин. Що ж стосується холоду, то його термоси його утримують в діапазоні 6-24 годин.
Інші параметри, важливі для вибору
До інших характеристик, які неодмінно треба враховувати при купівлі термосу для чаю чи продуктів, відносять особливості матеріалу для корпусу та колби, конструкцію і корисні доповнення.
Конструкція
Ці вироби зазвичай мають однакову форму, виготовляючись у конфігурації циліндра з подвійними стінками. Якщо між стінками відсутнє повітря, то такі види термосів називають вакуумними. Саме вони вважаються найбільш ефективними в експлуатації, і більшість користувачів надає їм перевагу.
Помпові термоси для води оснащуються спеціальними носиками для наливання та невеличким насосом всередині. Зазвичай їх виготовляють у стаціонарному форматі в досить великих об’ємах. Моделі ставляться в офісах та на кухні, хоча їх теж можна брати з собою в дорогу в машину.
Судкові термоси мають всередині місце для 2-4 судків. Вони доповнюються герметичними кришками та слугують для транспортування гарячої їжі.
Корпусна частина
Цей елемент виготовляється з двох видів матеріалів - з нержавіючої сталі та пластику. У першому випадку вони добре тримають тепло та забезпечують тривалий термін служби. Мити їх можна у посудомийці. Їх поверхня може бути нефарбованою або обробленою глянцем чи кольоровою емаллю.
Вироби, які мають корпус з пластику, можуть виготовлятися в різній формі та кольорах. Їх головна особливість - незначна вага. Цей акцент часто стає основнім при питанні, який термос вибрати дитині до школи. Недоліком даного типу можна вважати крихкість та нездатність тримати температуру довго. Ці моделі потрібно оберігати від ударів, а миються вони лише вручну.
Колба
Колба виготовляється зі скла, нержавіючої сталі або пластику. Всі ці матеріали безпечні для здоров’я, маючи безпосередній контакт з харчовим продуктом. Про особливості таких матеріалів можна сказати наступне:
- -нержавіюча сталь - до перерахованих вище переваг додається відсутність деформацій;
- -пластик - часто використовується у термосах для їжі, які мають широке горло;
- -скло - обробляється дзеркальним
напиленням зовні, дуже добре тримає температуру, але може розбитися при
необережній експлуатації.
Додаткові елементи
Як вибрати оптимальний варіант термосу?
Варто звернути увагу на корисні опції, якими оснащують виробники окремі
моделі. Мандрівникам і спортсменам підійде посуд з дисплеєм, який
відображає температуру та час зберігання. Зорієнтуватися у темряві та
забезпечити декоративну функцію зможе виріб з підсвічуванням. Для
кемпінгу та офісу згодиться варіант з підігрівом, який зможе нагріти їжу
за необхідності. В моделях з помпою у нагоді стане клавіша скидання
тиску, яка полегшить процес відкривання та закривання термосу.
Щоб термічний посуд служив максимально довго, його потрібно берегти від
ударів, не використовувати в умовах різкої зміни температури продукту.
Корок в них закручується міцно, але без зайвих зусиль. Мити їх потрібно у
відповідності до рекомендацій виробника.
Последние новости
"Зарываться в землю и держать врага", – полковник Якубец сделал резонансное заявление о мобилизации
16:41Цимбалюк назвал тех, кто вверг Путина в шок, перекрыв ему "кислород": "Он точно не будет уже..."
16:36Актер Марк Хэмилл, известный как Люк Скайуокер из "Звездных войн", обратился к зрителям ради Украины
16:33Андрей Хлывнюк рассказал, как на фронте встретил Новый год, что совпало с еще одним важным событием
14:33Природная аномалия в Марокко: впервые за 50 лет улицы и пальмы накрыло снегом – удивительные кадры
14:00Погода в Украине в ближайшие дни: синоптик Диденко рассказала, где будет теплее, а где холоднее
13:39