27 червня 2024, 13:11

Російський флот приречений, і справа не тільки в Україні – експерт про проблему Путіна

Географічно Балтійське та Чорне моря фактично є закритими акваторіями, які повністю контролюються країнами НАТО.

Російський флот приречений, і справа не тільки в Україні – експерт про проблему Путіна

Кремлівські ЗМІ повідомляють про проведення великої наради Путіна, на якій було анонсовано масштабну реформу російського флоту з урахуванням накопиченого під час війни з Україною досвіду. Однак російські реформи практично будуть помножені на нуль, а ефективність мізерно мала. Проблема Росії полягає у тому, що географічно Балтійське та Чорне моря фактично є закритими акваторіями, які повністю контролюються країнами НАТО.

Про це пише російський блогер Анатолій Несміян, розбиваючи нереалістичні плани Путіна та кремлівської пропаганди.

"З флотом у Росії є одна, суто географічна, засідка. Досить поглянути на карту. Політика - це перетворена форма географії, та географія Росії говорить лише про те, що єдиний океанський флот у нас може бути на Тихому океані. Всі інші виходи замкнені: на Балтиці та Чорному морі протоками під контролем країн НАТО, на півночі - льодами Північного Льодовитого океану. Тільки Камчатка дає вихід на простір, але саме цей регіон інфраструктурно є островом щодо решти Росії, причому абсолютно несамодостатнім. Не прийде восени танкер із паливом - і привіт. Уже тому океанський флот для Росії - штука неочевидна у плані практичного будівництва", - пише він.

За словами експерта, розрекламована нарада Путіна "взагалі ні про що". Ба більше, Україна вже показала, як можна перетворити цілий Чорноморський флот РФ на купу металобрухту, контролюючи акваторію з сучасними безпілотними системами.

Несміян наголошує, що створений флот буде неефективним і ненажерливим, постійно пожираючи гроші на своє утримання. Зрештою флот деградує до стану нинішнього російського космосу.

"Створити нову стратегію за таких вступних практично неможливо, та й час для цього найбільш невдалий з усіх можливих. Флот за здатністю пожирати ресурси приблизно дорівнює космосу. Дивись на стан космічної галузі Росії - отримаєш досить ясне уявлення і про можливості військово-морського будівництва", - пише він.

Нагадаємо, аналітики з Інституту вивчення війни озвучили свою думку про те, чому порт Новоросійськ покинув весь Чорноморський флот.

Автор: Эль Мюрид

Останні новини