17 липня 2024, 22:02

У дезінформаційній грі Кремля проти України зроблено ще один хід – Ейдман

Кремль веде проти України хитру кампанію, яка має на меті розколоти суспільство, попередив Ігор Ейдман.

У дезінформаційній грі Кремля проти України зроблено ще один хід – Ейдман

У дезінформаційній грі Кремля проти України зроблено ще один хід, цього разу інстаграмниками. У блогах популярних українських інстаграмників вийшла серія явно замовлених проплачених матеріалів про необхідність негайних мирних переговорів і поступок Росії.

Про це у своєму блозі у Telegram пише російський опозиціонер і соціолог Ігор Ейдман.

Блогери з мільйонами передплатників синхронно обрушилися на українську владу за небажання домовлятися з Путіним і закликали негайно йти на переговори та поступки "заради порятунку життя людей".

У відомому комедійному серіалі Слєпакова "Домашній арешт" є такий сюжет. Головного героя, який втратив роботу, рідні вмовляють звернутися до мера, який у дитинстві жив у одній з ним комунальній квартирі, з проханням про допомогу. Герой з явним небажанням погоджується. Мер каже, що готовий допомогти, але ставить умову: поцілувати його нижче за спину. Спочатку герой з обуренням відмовляється, але дружина та рідні таки вмовляють погодитися. Він іде до мера на уклін і цілує його у це місце. Після цього колишній сусід знущально сміється з невдахи та просить охорону, щоб вона вигнала його з кабінету. Ні про яку допомогу навіть не йдеться, тобто прохача не тільки витончено принижують, але обманюють і залишають ні з чим.

Дезінформаційна кампанія Кремля проти України за методами та цілями схожа на цей сюжет. Російські агенти впливу (від Орбана до багатьох популярних експертів, блогерів і навіть інстаграмників) умовляють українців йти на поступки та переговори з Путіним. Паралельно вони вкидають інформацію про принципову можливість компромісу з Кремлем і навіть про наявність у нього подібних намірів.

Мета всього цього не мир і навіть не заморожування війни, а дестабілізація та розкол України. Путінська агентура намагається заманити Україну міражем мирної угоди на шлях поступок і територіальних втрат.

Для цього застосовується ще одне кремлівське ноу-хау: "шантаж Трампом". Трамп ще не прийшов до влади, невідомо, чи прийде, а якщо прийде, як поводитиметься. Проте ангажовані Кремлем експерти пропонують Україні заздалегідь йти на поступки, оскільки "за Трампа все одно доведеться, але тільки на гірших умовах".

Це нагадує ситуацію з однієї італійської комедії, де господар квартири зі страху перед можливим приходом міфічних грабіжників наперед викидав цінні речі з вікна.

Головна мета Кремля – змусити Зеленського (поцілувати Путіна у п'яту точку) йти на поступки та просити перемир'я.

Таке рішення викликало б шок і обурення українських патріотів. У цьому випадку влада втратила б підтримку з боку тих, хто найактивніше протистоїть російській агресії. В українському суспільстві стався б розкол, армія була б деморалізована. Україна стала б легкою здобиччю Путіна, якому потрібне не перемир'я, а приниження та захоплення всієї країни.

Раніше в ISW проаналізували нову заяву Лаврова щодо України.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Автор: Игорь Эйдман

Останні новини