18 липня 2024, 09:01

Чому Києву не варто панікувати щодо можливого призначення віце-президентом США Венса – політолог Куса

Політолог Ілля Куса вважає, що Україні не слід побоюватися можливого обрання Джея Ді Венса віце-президентом США й орієнтуватися на партнерство з ЄС.

Чому Києву не варто панікувати щодо можливого призначення віце-президентом США Венса – політолог Куса

Напередодні президентських виборів у США зростає стурбованість, викликана висловлюваннями кандидата у віце-президенти від Республіканської партії Джея Ді Венса про Україну та російсько-українську війну. Проте Києву не варто панікувати, а краще зосередитись на зміцненні співпраці з іншими міжнародними партнерами. Про це повідомляє "Центр стратегічних комунікацій".

Джей Ді Венс такий самий популіст, як і Трамп. Його погляди на ситуацію навколо України широко відомі та викликають критику. Венс неодноразово заявляв, що йому "байдужа доля України", та виступав проти надання їй військової та фінансової допомоги, а також проти запровадження санкцій щодо Росії.

Напередодні повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну у лютому 2022 року Венс цинічно висловився: "Я маю бути чесним: мені справді байдуже, що станеться з Україною".

Він також наполягав, що події в Україні не загрожують національній безпеці США, а, навпаки, відволікають американських лідерів від справжніх проблем: відкритий кордон на півдні країни та фентаніл, який вбиває американських дітей. У 2023 році Венс заявив, що поступка Україною певних територій Росії для США буде вигідною. 2024 року Венс проігнорував зустріч з українською делегацією на чолі із Зеленським на Мюнхенській конференції з безпеки.

Однак у Росії z-пропагандисти згадують, що під час правління Трампа з РФ не було знято санкцій, хоча на це покладали великі надії. Також більшість республіканців у Конгресі не змогли покласти край війні в Україні. Американська система керування не дозволяє президенту робити, що заманеться, "система американських стримувань і противаг не дала Трампу піти на зустріч із Росією".

Києву краще зберігати прагматичний підхід, незважаючи на те, хто буде наступним віце-президентом США. Відомий український політолог Ілля Куса вважає, що Україні слід орієнтуватись насамперед на пріоритетне партнерство з Європейським союзом.

"Це не означає відмови від співпраці з Вашингтоном, але Європа для нас ближній, природніший і зрозуміліший союзник, з яким можна розвивати різні формати взаємодії, а не постійно перебувати у моделі обмеженого асиметричного партнерства без чітких гарантій вирішення наших стратегічних завдань", - наголосив експерт.

Останнім часом Україна справді активізувала зусилля щодо зміцнення співпраці з європейськими країнами. Київ прагне розвивати нові формати взаємодії, які б не залежали від позицій окремих політиків чи партій у США.

Нагадаємо, прихід до влади у Сполучених Штатах республіканця Дональда Трампа не буде катастрофою для України, упевнений Андрій Коваленко.

Раніше стало відомо, що перевага Дональдом Трампом кандидата у віце-президенти Джеймса Девіда Венса на майбутніх виборах є дуже тривожним сигналом для України та її союзників.

Автор: Сеть

Останні новини