28 серпня 2024, 07:00

Арешт Дурова – це удар по можливостях Путіна у війні, у Кремлі налякані – Ейдман

Затримання у Франції голови Telegram Павла Дурова грає на руку Україні та всьому демократичному світу, вважає Ігор Ейдман.

Арешт Дурова – це удар по можливостях Путіна у війні, у Кремлі налякані – Ейдман

Захід провів "спеціальну дуровську операцію", послабивши Росію та її можливості далі вести війну.

Про це пише у своєму блозі Ігор Ейдман - російський опозиціонер і політемігрант:

"Не хвилюйтеся, все з Дуровим і його Telegram буде нормально. Просто перейдуть на правильний бік у гібридній війні.

Збулася мрія поета: до багнета прирівняли перо. Якщо інформація стала потужною зброєю, великі інформаційні платформи можна порівняти зі зброєю масового ураження. Telegram теж таке ЗМУ, інформаційна атомна бомба.

Відповідальність розробників подібних платформ і виробників зброї порівнянна. Коли судять чергового барона зброї, який збував стовбури мафії або агресору в обхід санкцій, це нікого не обурює. Чому тоді дивують проблеми із законом у керівника Telegram, який дозволив перетворити свою платформу на інструмент війни проти України?

Дуров вважав, що сам має право розпоряджатися своєю інформаційною зброєю, зокрема здавати її в оренду російським окупантам або європейським злочинним угрупованням. Але так не буває у сучасному світі. Йде гібридна війна між Заходом і путінською Росією, кожна зі сторін прагне взяти під контроль боєздатні інформаційні технології.

Є великі підозри, що Telegram тією чи іншою мірою контролювався Росією, та цілком точно вона використовувала його у своїх військових цілях.

Імовірне наслідки арешту Дурова - встановлення правового контролю над Telegram з боку європейських інститутів. Це був би досить ефективний удар по інформаційним можливостям путінського режиму у війні проти України та гібридній війні із вільним світом. Тільки так можна пояснити колективну істерику російських пропагандистів і влади, сильно наляканих такою перспективою".

Довідка

Павла Дурова, засновника та генерального директора месенджера Telegram, заарештували у Франції 24 серпня 2024 року. Арешт пов'язаний із розслідуванням діяльності Telegram, зокрема, зі звинуваченнями у недостатньому контролі за контентом, який міг використовуватися для кіберзлочинів й інших незаконних дій.

Дурова було затримано в аеропорту Ле Бурже недалеко від Парижу, та його арешт викликав широкий резонанс у ЗМІ та соціальних мережах. Наразі Telegram продовжує працювати, проте довкола ситуації зберігається невизначеність.

Раніше Dialog.UA повідомляв, що Дуров збрехав з приводу поїздок до Росії. ЗМІ з'ясували, що бізнесмен за останні 10 років щонайменше 50 разів їздив на батьківщину. І є підстави вважати, що він міг мати певні домовленості з владою та спецслужбами Росії.

Тим часом путінські чиновники терміново "замітають сліди" у Telegram після затримання Дурова у Франції.

Автор: Игорь Эйдман

Останні новини