28 серпня 2024, 07:00

Арешт Дурова – це удар по можливостях Путіна у війні, у Кремлі налякані – Ейдман

Затримання у Франції голови Telegram Павла Дурова грає на руку Україні та всьому демократичному світу, вважає Ігор Ейдман.

Захід провів "спеціальну дуровську операцію", послабивши Росію та її можливості далі вести війну.

Про це пише у своєму блозі Ігор Ейдман - російський опозиціонер і політемігрант:

"Не хвилюйтеся, все з Дуровим і його Telegram буде нормально. Просто перейдуть на правильний бік у гібридній війні.

Збулася мрія поета: до багнета прирівняли перо. Якщо інформація стала потужною зброєю, великі інформаційні платформи можна порівняти зі зброєю масового ураження. Telegram теж таке ЗМУ, інформаційна атомна бомба.

Відповідальність розробників подібних платформ і виробників зброї порівнянна. Коли судять чергового барона зброї, який збував стовбури мафії або агресору в обхід санкцій, це нікого не обурює. Чому тоді дивують проблеми із законом у керівника Telegram, який дозволив перетворити свою платформу на інструмент війни проти України?

Дуров вважав, що сам має право розпоряджатися своєю інформаційною зброєю, зокрема здавати її в оренду російським окупантам або європейським злочинним угрупованням. Але так не буває у сучасному світі. Йде гібридна війна між Заходом і путінською Росією, кожна зі сторін прагне взяти під контроль боєздатні інформаційні технології.

Є великі підозри, що Telegram тією чи іншою мірою контролювався Росією, та цілком точно вона використовувала його у своїх військових цілях.

Імовірне наслідки арешту Дурова - встановлення правового контролю над Telegram з боку європейських інститутів. Це був би досить ефективний удар по інформаційним можливостям путінського режиму у війні проти України та гібридній війні із вільним світом. Тільки так можна пояснити колективну істерику російських пропагандистів і влади, сильно наляканих такою перспективою".

Довідка

Павла Дурова, засновника та генерального директора месенджера Telegram, заарештували у Франції 24 серпня 2024 року. Арешт пов'язаний із розслідуванням діяльності Telegram, зокрема, зі звинуваченнями у недостатньому контролі за контентом, який міг використовуватися для кіберзлочинів й інших незаконних дій.

Дурова було затримано в аеропорту Ле Бурже недалеко від Парижу, та його арешт викликав широкий резонанс у ЗМІ та соціальних мережах. Наразі Telegram продовжує працювати, проте довкола ситуації зберігається невизначеність.

Раніше Dialog.UA повідомляв, що Дуров збрехав з приводу поїздок до Росії. ЗМІ з'ясували, що бізнесмен за останні 10 років щонайменше 50 разів їздив на батьківщину. І є підстави вважати, що він міг мати певні домовленості з владою та спецслужбами Росії.

Тим часом путінські чиновники терміново "замітають сліди" у Telegram після затримання Дурова у Франції.

Останні новини