24 вересня 2024, 19:45

"Проблема стоїть дуже гостро, військові виснажені", – заявив Сазонов, що готує петицію на сайт президента

Схоже, що історія військовослужбовця Сергія Гнездилова, який написав посаду про самовільне залишення військової частини, матиме продовження.

"Проблема стоїть дуже гостро, військові виснажені", – заявив Сазонов, що готує петицію на сайт президента

Український військовий Сергій Гнезділов, який добровольцем вступив до лав ЗСУ п'ять років тому, самовільно залишив військову частину та публічно про це заявив з метою привернути увагу влади та народу до серйозної проблеми. За його словами, поки піхота під кінець сил воює на Донбасі, суспільство наївно продовжує вірити у ЗСУ, не думаючи про те, що армія може просто видихнутися.



Багато хто не схвалює вчинок Гнезділова, адже те, що він зробив, це кримінальний злочин. Тим не менш, таким чином військовий добре підсвітив вибухонебезпечну тему, яка тривалий час залишалася ніби у тіні.

"Насправді проблема стоїть дуже гостро, – прокоментував ситуацію політолог і військовослужбовець ЗСУ Кирило Сазонов в інтерв'ю для YouTube-каналу "Фабрика новин". – Ще перед вчинком Гнезділова відомий журналіст Паша Казарін написав велику статтю на цю тему. Я також у суботу публікував статтю. Незабаром поговорю з народним депутатом, а потім писатиму петицію на сайт президента. Люди (в армії – ред.) втомилися. Люди виснажені".

Потім Сазонов зазначив, що через свою дружелюбність він часто спілкується з багатьма бійцями, які воюють на різних напрямках. І коли він запитує, що відбувається, вони нецензурними словами відповідають, що дуже втомилися.

"Найцікавіше, що їжі вистачає. Міноборони досить добре ці питання вирішує, - уточнив військовий. - Але люди мають відпочивати. Люди втомлюються, перегорають, а потім у них з'являються хвороби, їде дах, втрачається обережність. У когось здають нерви, та вони йдуть у СЗЧ (самовільне залишення військової частини - ред.). Зауважте, що це не мобілізовані, спіймані ТЦК, а саме ті, які пішли воювати добровольцями. Сьогодні багато хто з них відмовляється виходити на позиції".

Саме тому владі України потрібно змінити ставлення до військових, сказав Сазонов. Необхідно раз на три місяці давати військовослужбовцю відпустку на два тижні, щоб він побув удома, поспілкувався з рідними та хоч трохи відновився. Крім того, має сенс підвищити грошову винагороду. Це відчутно вплине на мотивацію військовослужбовців, а також збільшить кількість добровольців.

Раніше Діалог.UA писав, що Кирило Сазонов заінтригував заявою про терміни завершення війни: "Багато факторів, і від кожного щось залежить".

Автор: Кирилл Сазонов

Останні новини