20 листопада 2023, 10:05

Зближення України та Вірменії: Коваленко озвучив головні цілі

Експерт Коваленко озвучив цілі та ризики на тлі можливого зближення України та Вірменії.

Зближення України та Вірменії: Коваленко озвучив головні цілі

У вересні 2023 року у Києві проходив саміт перших леді та їхніх дружин, на якому була присутня і дружина Пашиняна Анна Акопян.

Усе б нічого, але раніше Акопян уникала всіх офіційних заходів в Україні. Військовий експерт Олександр Коваленко на своїй сторінці у Telegram-каналі озвучив усі плюси та мінуси можливого союзу Київ - Єреван.

Найцікавіше, що Акопян привезла із собою до Києва і гуманітарну допомогу, хоча сама Вірменія її зараз гостро потребує. А трохи пізніше, але у Гранаді, відбулася зустріч Зеленського та Пашиняна.

Також варто згадати і третій форум щодо України на Мальті за участю секретаря Радбезу Вірменії Григоряна. Саме з ним тоді зустрічався і голова Офісу ПУ Єрмак.

Коваленко заявив, що в українській політиці завжди було сильніше вірменське лобі, ніж азербайджанське. Особливо це чітко було видно, коли порушувалася тема Карабаху.

Однак не у цьому суть, оскільки Вірменія останнім часом вирішила сама віддалитися від РФ у бік Заходу.

Ці тенденції посилилися після 44-денної війни у Карабасі, коли Єреван так і не зміг отримати військової допомоги від Москви. Після цього Пашинян неодноразово критикував дії ОДКБ, які нічого не зробили щодо ситуації у Карабасі.

Також не виключено, що Вірменія вирішила зблизитися із Заходом через Україну. Після подій від 24 лютого 2022 року Києву почали більше довіряти, та цим хоче скористатися Єреван для свого зближення.

Виходить, що Київ відіграє не тільки роль провідника між Вірменією та Заходом, а й оберігає Єреван від нового зближення з Москвою.

Для України великий плюс у тому, щоб через Вірменію зменшилася кількість контрабандних чипів, які потрапляють до РФ.

Після введення санкцій з боку Заходу Вірменія, одна з небагатьох країн, почала активно постачати у РФ мікросхеми, закуплені за кордоном.

Раніше ми повідомляли, що 14 листопада у Вірменії ратифікували Римський статут, тим самим закривши для Путіна в'їзд у країну.

Нагадаємо, Пашинян пояснив свою відмову брати участь у черговому саміті ОДКБ.

Автор: Александр Коваленко (Злой Одессит)

Останні новини