22 грудня 2023, 12:55

"Усе залежить від президента", – Світан чітко пояснив, де Україні взяти додаткові військові резерви

Військовий експерт Роман Світан вважає, що правоохоронців і представників держапарату потрібно зняти зі спецобліку та призвати до Збройних сил України.

Полковник запасу ЗСУ Роман Світан назвав повним ідіотизмом звільнення всіх обласних воєнкомів.

"Природно, через це зупинили мобілізацію. Повернути все назад уже не вийде. Але потрібно зменшити удар і поставити виконувачами обов'язків усіх перших заступників обласних воєнкомів і розвернути їх на внутрішнє споживання, тобто зняти спецоблік із правоохоронців і представників держапарату та призвати їх до ЗСУ", - заявив військовий експерт в ефірі телеканалу "Прямий".

За словами Свитана, подібний крок дозволив би виконати два завдання одночасно. Перше - перестати набирати в армію невмотивованих людей з вулиці. Весь держапарат і всі правоохоронці отримують грошове утримання від держави, а значить у них є стовідсоткова мотивація. Друге завдання полягає у тому, що всі ці люди реально готові виконувати бойові завдання, оскільки вони вже працюють у виконавчій владі та не з чуток знають, що таке виконання.

"Подивіться на Ізраїль. Там правильна система побудови держслужби. Вона складається з людей, які пройшли Збройні сили та бойове хрещення. Природно, вони будуть зміцнювати зсередини державу й у будь-який момент стануть у стрій, коли потрібно буде її захищати. Саме такі методи потрібні та важливі для виконання завдань Генштабу, а приймати ці методи чи ні, вже залежатиме від президента, - пояснив військовий аналітик. - Ми подивимося, яке рішення він ухвалить: ставити у стрій жінок і збирати з вулиць профнепридатних і невмотивованих людей або ж зрештою розгорне всі ці голоблі ТЦК на внутрішнє споживання".

Також Світан наголосив, що двері потрібно залишити відчиненими для фахівців, які можуть заходити у бригади через рекрутингові центри. Але ці центри мають бути не при ТЦК, а при бригадах, тому потрібно дати певну фінансову подушку комбригам для того, щоб вони могли "купувати" собі професіоналів для виконання бойових завдань.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що не підпише указ про мобілізацію, якщо у ньому йтиметься про призов жінок.

Раніше Іван Яковина пояснив, як можна наблизити перемогу без розширення мобілізації: "Це не фантастика".

Пропонуємо дізнатися, що думають українці про вручення повісток у громадських місцях.

Останні новини