8 січня 2024, 12:57

"Це нехороші дзвіночки", – Світан спрогнозував, до чого може призвести загострення обстановки всередині України

Розгортання блокпостів із Нацгвардією по всій Україні врешті-решт може призвести до непоправного, попередив Роман Світан.

Сьогодні по всій Україні розгортаються блокпости, куди виводиться Нацгвардія, якої катастрофічно не вистачає на лінії фронту. Це військове формування складається з тисячі осіб, які могли б замінити втомлених українських бійців на передовій, заявив полковник запасу ЗСУ в інтерв'ю Наталії Влащенко.

"Так, Нацгвардія теж воює, там є кілька бригад на фронті. Але виходить, що є і зайві люди, раз їм ставлять завдання "трусити" цивільних. Я знаю, чим закінчуються такі "перетруски". Зрештою з нацгвардійців перетворюються на звичайних рекетирів, які роздягають людей до трусів. Це те, чого не можна робити у жодному разі. Не можна військові підрозділи ставити під командування МВС. Це від початку неграмотно", - пояснив Світан.

За словами полковника, Нацгвардія має бути у складі ЗСУ й опікуватися лінією фронту, а не "трусити" та роздягати цивільних, не кажучи вже про те, що саме ухвалення такого рішення, м'яко кажучи, антиконституційне та може спричинити зворотний ефект, особливо у зонах, які зараз розташовані поряд із лінією фронту. Там велика кількість зброї та хтось може відпрацювати по такому блокпосту з РПГ або закидати гранатами.

Подібна ситуація вже була у 2014-15 роках, нагадав Світан. Річ у тім, що щойно МВС отримує механізм грабувати на блокпостах, цей грабіж триває до першого удару, тобто поки хтось не закидає блокпост. І тоді їх "попускає", бо доведеться розповідати, хто їх туди поставив і чому вони раптом почали "трусити" громадян.

Також військовий аналітик згадав і про ТЦК, до яких останнім часом у нього теж є питання.

"У мене, полковника ЗСУ, було багато знайомих воєнкомів, але їх практично всіх зняли. Зараз нові воєнкоми, які явно перевищують деякі свої повноваження. Йде загострення обстановки всередині України. Це може погано закінчитися. Потрібно попрацювати контррозвідці та СБУ, тобто хтось генерує такі команди. Десь цей механізм генерації стоїть, і, найімовірніше, завдання цієї генерації - набити кишені, тобто грабіж у чистому вигляді", - зазначив Світан.

Крім того, військовий експерт акцентував на тому, що Україні не потрібно півмільйона людей в армію. Необхідно лише відправити на фронт Нацгвардію, яка зараз валяє дурня на блокпостах.

"Взагалі все це не дуже хороші дзвіночки, вони погано закінчуються. До першого закидання гранатами. А далі вже піде цікава тема: почнуться реальні розбірки, які можуть закінчитися у Києві якимось третім Майданом, тобто генератори цих завдань, можливо, і домагаються саме такої відповідної реакції нашого народу. Це нехороша тенденція", - зробив невтішний висновок Світан.

Нагадаємо, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний виступив проти залучення в українську армію ув'язнених і судимих, але при цьому нагадав, що йому потрібні люди: "Ким мені воювати?"

Також ми повідомляли, що українці обурилися ідеєю депутата Тимофія Милованова призивати в армію за принципом лотереї: "Маячня повна, ще можна тарологів підключити".

Раніше генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко протверезив українців жорсткою правдою про мобілізацію: "Якщо ми програємо, наші діти будуть змушені жити як раби".

Останні новини