11 січня 2024, 11:36

"Це вже нереально", – Світан відреагував на тривожні прогнози західних аналітиків

Військовий експерт Роман Світан заявив, що Україну вже точно ніхто не розділить, тому не варто звертати увагу на подібні прогнози аналітиків.

Днями у виданні Time написали про те, що один із десяти головних ризиків у 2024 році - це розділена Україна. На думку західних аналітиків, у Росії тепер є ініціатива на полі бою та матеріальна перевага. 2024 рік буде переломним у війні, та якщо Україна не розв'яже своїх кадрових проблем, не збільшить виробництво зброї та найближчим часом не розробить реалістичну військову стратегію, то наші територіальні втрати можуть збільшуватися. Крім того, існує ризик, що удари, які ми завдаватимемо по території РФ, спровокують Росію на безпрецедентну відповідь у наш бік.

На цей тривожний прогноз відреагував полковник запасу ЗСУ Роман Світан в інтерв'ю Євгенії Кутнової для YouTube-каналу "Фабрика новин".

"Однозначно ніхто Україну не розділить. Це вже нереально, тож на це звертати увагу не варто", - упевнено заявив військовий експерт.

Однак аналітик вказав на головне кадрове питання, яке Україні потрібно вирішити у терміновому порядку. Йдеться про те, що чинний міністр оборони не має військової освіти. Якщо призначити на цю посаду цивільну людину з військовою освітою, то основне кадрове питання буде вирішено.

"Нам однозначно потрібно переформатуватися, але все це відбувається згідно з планами Генштабу. Єдине, треба зняти бронь і залучити держслужбовців і силовиків до виконання бойових завдань. Це цілком розв'язувана проблема, жодних додаткових законів не потрібно", - наголосив Світан.

Що стосується безпрецедентної відповіді росіян, то вони вже й так відповідають. Нічого нового у них немає. Усе, що могли, вони показали.

"Я б не сказав, що вони ініціативу перехопили або якось намагаються її перехопити. Вони просто використовують той потенціал, який був у них влітку, до того ж використовують взимку, у гірших для себе умовах. І їхні війська вигорають під ударами наших Збройних сил, - зауважив військовий експерт, - тому нам потрібно просто дочекатися засобів дальнього ураження, щоб за їхньою допомогою далі прокладати шлях у бік Криму. Варіантів два: або на Токмак і Мелітополь, або з Кринок у бік Армянська, або два шляхи одразу, або по черзі. Саме цим питанням будемо опікуватися цього року".

Раніше Роман Світан спрогнозував, до чого може призвести загострення обстановки всередині України: "Це нехороші дзвіночки".

Нагадаємо, Роман Світан пояснив, чому не варто сприймати у багнети заяву Кулеби про відсутність в України плану "Б".

Останні новини