12 червня 2024, 10:54

"Китай грає, але може догратися", – Гордон відреагував на відмову КНР брати участь у Саміті миру

Китай веде геополітичну гру, в якій Україну взагалі не беруть до уваги, але це може закінчитися плачевно для Піднебесної, вважає Дмитро Гордон.

"Китай грає, але може догратися", – Гордон відреагував на відмову КНР брати участь у Саміті миру

Китай відмовився брати участь у Саміті миру, який пройде 15-16 червня у Швейцарії, через те що туди не запросили Росію. Як вважає влада КНР, справжня мирна конференція може відбутися лише за умови участі у ній РФ.

Позицію Китаю щодо війни в Україні прокоментував український журналіст і політичний оглядач Дмитро Гордон під час спільного стріму з Олесею Бацман, який можна подивитися на каналі в YouTube.

"Чому Китай не їде на Саміт миру? У нього своя геополітична гра. Йому вигідно послабити і Захід, і Росію, а Україна для нього що є, що її немає - однаково", - сказав аналітик.

Захід становить для КНР велику загрозу, а Росія йому важлива у вигляді безкоштовної бензоколонки, тому в ідеалі для Сі Цзіньпіна варіант, коли РФ і Захід воюють гранично довго на взаємне знищення, а Китай при цьому процвітає.

"Але так не вийде, - тут же додав Гордон. - Китай дуже сильно залежить від США та Європи. І за всієї поваги до Китаю (хоча поваги все менше та менше), його позиція щодо України мені глибоко огидна. Називаю речі своїми іменами. Добре, хоч зброю, начебто, не передають Росії".

Потім журналіст лаконічно завершив свою промову щодо Піднебесної: "Китай грає, але може догратися. У нього великі проблеми в економіці, тому китайські комуністи мають гарненько думати".


Нагадаємо, Віталій Портников пояснив, яку приховану вигоду Китай отримує від ескалації війни: "Може на словах говорити, що зацікавлений у подоланні конфліктів, але..."

Автор: Дмитрий Гордон

Останні новини