21 червня 2024, 11:37

"Боротися за періоди коротких воєн", – Портников озвучив аксіому, яку мають усвідомити всі українці

У контексті підбиття підсумків Саміту миру Віталій Портников озвучив аксіому, яку мають усвідомити український політикум і суспільство.

"Боротися за періоди коротких воєн", – Портников озвучив аксіому, яку мають усвідомити всі українці

Український журналіст, публіцист, політичний аналітик Віталій Портников підбив підсумки гучного Саміту миру, а також звернув увагу українців на життєво важливу річ, яка стосується російсько-української війни. Послухати думку експерта можна на каналі YouTube.

За словами Портникова, Саміт миру продемонстрував, скільки країн дотримуються ідеї міжнародного права, продовольчої безпеки, безпеки атомних станцій тощо. І якби Україні потрібна була велика красива фотографія лідерів держав, які підтримують українські спроби завершити війну з РФ, то вона б вклеїла її у свій політичний фотоальбом. У Путіна такої фотографії немає, натомість у нього є танки, літаки, бомби та снаряди, та зараз він намагається отримати від КНДР нову велику допомогу, щоб стримувати українські війська.

Путін розуміє, що таке сила, а ми розуміємо, що таке право, підкреслив журналіст. Але, для того щоб змусити агресора погодитися з правом, недостатньо комюніке та декларацій. Агресора можна змусити погодитися з існуванням міжнародного права винятково за допомогою сили, витримки, терпіння й усвідомлення того, що ми перебуваємо у ситуації війни, з якої немає і не може бути політичного виходу.

"Давайте усвідомимо важливі аксіоми, - заявив Портников. - Політичного рішення російсько-української війни немає. Сторони дійсно перебувають в екзистенційному конфлікті. Головне завдання РФ - знищення нашої держави. Програма-мінімум - це змусити Україну покинути території, які вже сьогодні є у російській Конституції. Але немає жодних гарантій, що завтра у російській Конституції не з'явиться ще п'ять-десять українських областей".

Україна бажає зберегтися як держава та не визнає територіальне надбання РФ на своїй землі. Про що ж можуть бути переговори? Вони можуть бути тільки про припинення військових дій, тільки про закінчення вогню, навіть не про заморожування конфлікту, наголосив експерт, оскільки обидві сторони не зацікавлені у заморожуванні війни, вони бажають одна одній загибелі. Отже, можливе тільки припинення вогню, яке може бути тривалим.

"Умовно кажучи, ми повинні боротися за періоди тривалого миру та періоди коротких воєн. Розмови про те, що ми не можемо віддати цю війну нашим дітям, мають зникнути з українського політичного лексикону. Це війна і для дітей, і для онуків, і для правнуків. Ті, хто обирають Україну як місце свого проживання, обирають життя у фортеці, можливо, загибель, складні умови життя. Це буде інакше, ніж в інших країнах. Це буде так, як відбувається на Близькому Сході", - підсумував Портников.


Автор: Виталий Портников

Останні новини