23 липня 2024, 11:44

"Гра на межі фолу", – Бєлковський розповів, до чого психологічно готовий Путін, і це не ядерний удар

Путін хоче спровокувати удар НАТО у відповідь по території РФ, але Америка не має наміру робити російському президенту такий "подарунок", вважає Станіслав Бєлковський.

"Гра на межі фолу", – Бєлковський розповів, до чого психологічно готовий Путін, і це не ядерний удар

Путін психологічно готовий до точкового удару територією НАТО, але не ядерною, а конвенційною зброєю, переконаний російський опозиційний політтехнолог Станіслав Бєлковський. "Ця готовність виникла у нього приблизно восени минулого року, коли він відчув себе таким, що виграє, а не програє. Путін готовий ударити, наприклад, по військових аеродромах у Польщі та Румунії, де базуються або можуть базуватися F-16. До речі, він не раз говорив про це публічно, але ми часто недооцінюємо його слова", – заявив експерт в інтерв'ю Дмитру Гордону, яке можна переглянути на YouTube-каналі "В гостях у Гордона".

За словами Бєлковського, лідер РФ переконаний, що НАТО не зможе відповісти йому асиметрично, а симетричної відповіді він не боїться. Припустимо, якщо він ударить по аеродрому у Жешуві (Польща – ред.) і у відповідь НАТО повністю знищить якийсь військовий аеродром на території РФ, то для Росії, за великим рахунком, нічого не зміниться. Такі удари вже були, та вони не зламали російську військову машину, не завдали їй критичної шкоди та не відвернули Путіна від бажання та готовності продовжувати війну. А якщо так, то НАТО зазнає морально-психологічної поразки. Всі побачать, що з Альянсом можна так поводитися та п'ята стаття вашингтонського договору не працює.

"П'ята стаття, якщо її уважно читати, не зобов'язує країни НАТО брати участь у колективній військовій відповіді. Там сказано, що країни НАТО проводять консультації та кожна з них самостійно вирішує, як відповідати: військовим чи дипломатичним шляхом", – сказав Бєлковський.

Оскільки ціна людського життя на Заході незмірно вища, ніж у РФ, і ховатися по бункерах демократичні політики собі дозволити не можуть, на відміну від Путіна, то цей обмін точними ударами закінчиться на користь російського лідера, тому він і не проти його спровокувати, зазначив аналітик. "Це як у відомому анекдоті про садиста та мазохіста. Мазохіст просить: "Ну зроби мені боляче". - А садист відповідає: "Не буду". Відповідно США не хочуть подавати Путіну привід для точкового удару, тому й не дозволяють Україні бити західною зброєю по Росії. Путін це знає та розуміє. Ось така гра на межі фолу і ведеться», - пояснив політтехнолог.

На запитання Гордона про те, чи цьогоріч закінчиться війна, експерт дав невтішну відповідь. На його думку, якесь припинення вогню з метою проведення референдуму цілком можливе, але підписання документа, згідно з яким війна припиниться, не буде.


Автор: Станислав Белковский

Останні новини