12 серпня 2024, 07:23

Чорний дим на ЗАЕС: експерт пояснив можливу причину пожежі та хто за цим стоїть

На ЗАЕС із однієї із градирень учора йшов чорний дим – Київ підозрює, що це провокація з боку Кремля.

Чорний дим на ЗАЕС: експерт пояснив можливу причину пожежі та хто за цим стоїть

Не виключено, що окупаційна влада наказала палити автомобільні шини, щоб дим був якомога чорнішим. Російський фізик-ядерник Дмитро Горчаков навіть не сумнівається, що це підпал.

Про це він учора написав на своїй сторінці у соцмережі.

Він не виключає, що насправді це провокація з боку РФ, щоб звинуватити ЗСУ в обстрілі ЗАЕС.

Горчаков також заявив, що якщо справді був обстріл ЗАЕС, то чому тоді сама градирня не пошкоджена, а дим іде лише зсередини. Потрібно бути просто чудовим стрільцем, щоб закинути снаряд прямо всередину, не пошкодивши при цьому стіни.

Сама ж градирня має висоту близько 150 м і діаметр до 60 м. Фізик-ядерник також підкреслив, що насправді там і не може щось горіти, оскільки конструкція складається із залізобетону та металевих труб.

Така пожежа — наслідок навмисного підпалу якоїсь паливної речовини. При цьому не виключено, що за НП стоїть і Київ. Можливо, ударний дрон атакував військові склади ЗС РФ, що й призвело до пожежі, а можливо, це просто випадкова пожежа.

За словами експерта, на сьогоднішній день ці градирні не експлуатуються, а отже не загрожують безпеці людей. Більше того, вони знаходяться за 1,5 км від енергоблоку, що зменшує ризики якоїсь радіаційної аварії.

У прес-службі "Енегоатому" також дали коментар. Як виявилося, пожежа була зафіксована вчора, 11 серпня, близько 20:00. Пожежа сталася у градирні №1. Радіаційний фон знаходиться у нормі.

Окупанти з перших днів перебування на ЗАЕС почали використовувати територію електростанції як військовий склад. Військова техніка була розміщена у машинному залі, а градирні вони використовували як складське приміщення для зброї та боєприпасів.

У МАГАТЕ заявили, що чорний дим – наслідок атаки з боку дронів.

Також там заявили, що співробітники МАГАТЕ до появи чорного диму із градирні чули звуки вибухів.

Раніше ми повідомляли, що 11 серпня у Мережі з'явилися перші кадри чорного диму, що йшов із градирні на ЗАЕС.

Автор: Сеть

Останні новини