24 вересня 2024, 19:05

Світан розповів, які проблеми ЗСУ "підсвітив" вчинок військового Гнезділова, який публічно пішов у "самововку"

Українська армія працює сьогодні абсолютно неправильно через помилковий підхід політиків, заявив військовий експерт Роман Світан.

Військовослужбовець 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов у соцмережі повідомив, що самовільно залишив частину з метою привернути увагу влади та громадськості до проблеми демобілізації в Україні. У Верховній Раді вже встигли відреагувати на цей інцидент, нагадавши, що цей вчинок – це кримінальний злочин, за який може бути відповідальність, особливо за такої популяризації цієї історії.

У свою чергу, полковник запасу ЗСУ Роман Світан в інтерв'ю для YouTube-каналу "Фабрика новин" заявив, що військовим у жодному разі не можна йти на кримінальний злочин і тим більше підштовхувати на це інших. Але згодом аналітик додав, що сьогоднішня українська армія чимось нагадує карцер, а вся Україна – концтабір. Так відбувається через ухвалення політиками неправильних і неефективних законів.

"Людей не можна з-під палиці заганяти в армію, – сказав Світан. – У кого у голові не буде навіть думок про демобілізацію? Тільки у людини, яка вибрала військовий шлях як професію".

Саме тому нам і потрібна професійна армія, а не армія любителів, яких насильно мобілізують, наголосив полковник. Це перший і ключовий момент, з яким в Україні, на жаль, поки що так і не розібралися.

Друга велика проблема ЗСУ - це відсутність ротаційної каруселі. "Це вкрай важливо. Є таке поняття, як ППД - пункт постійної дислокації будь-якого підрозділу. Наприклад, "Вовки Да Вінчі" базуються у Львові, а воюють на Сході, - зазначив військовий експерт. - Якщо людина виконує бойові завдання понад шість місяців, то у неї просто ламається психіка. Не можна більше півроку тримати військового на лінії фронту. Потрібно повертати його у ППД і давати щонайменше півроку відпочинку".

За словами Світана, це страшна проблема в Україні, через яку руйнуються сім'ї. Військові перебувають на лінії бойового дотику та цілий рік, а то й більше, та не бачать своїх дружин, дітей.

"Вкрай важливо створити саме професійну армію, але у нас у політиці немає людей, які розуміються на побудові Збройних сил і у війні як такій", – підсумував аналітик.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Останні новини