8 жовтня 2024, 13:08

"Синиця у руці чи журавель у небі", – Фесенко попередив, перед яким вибором може опинитися Україна

Цілком можливо, що найближчим часом Україна може бути поставлена ​​перед складним вибором у війні, вважає політолог Володимир Фесенко.

"Синиця у руці чи журавель у небі", – Фесенко попередив, перед яким вибором може опинитися Україна

У західному медіапросторі з'явилася інформація про те, що фінал війни в Україні може виглядати як формула "НАТО в обмін на території". У такому разі фактично з'являться два кордони - військовий і державний. При цьому Захід юридично продовжить визнавати державний кордон України до 2014 року.

Відомо, що Офіс президента України багаторазово заявляв про неприйнятність такого сценарію. Однак зовсім іншої думки дотримується український політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Моя позиція полягає у тому, що якщо ми виходитимемо зі стратегії "все або нічого", то ми врешті-решт не отримаємо нічого: й окупованих територій не повернемо без підтримки НАТО, й членства у НАТО теж не отримаємо", - заявив експерт в інтерв'ю для YouTube-каналу "Фабрика новин".

За словами Фесенка, вже очевидно, що ми не можемо потягнути нескінченну війну, а Росія певний час може. І сьогодні український уряд і суспільство мають обирати: або синиця у руках, тобто членство у НАТО неокупованої частини України, або журавель у небі, тобто ідея вийти на кордони 1991 року та вже тоді вступити до НАТО.

"Якщо Зеленський отримає таку пропозицію, він має вийти до суспільства та сказати: "Ми маємо обирати", - зазначив аналітик. - Я думаю, він скаже, що нам потрібно обирати членство у НАТО, але це не означає, що ми відмовляємося від окупованих територій. Просто відповідальність за те, коли ми ці території спробуємо повернути, буде вже українська. Не НАТО це буде робити, а Україна".

На думку Фесенка, реальний шанс повернути окуповані території в України з'явиться тоді, коли у Росії виникне глибока внутрішня криза. В іншому разі на нас чекає ситуація, аналогів якої в історії досить багато.

"Ельзас і Лотарингія. Це було питання для Франції на десятки років, - нагадав політолог. - Роз'єднання Німеччини. У Кореї немає єдності 70 років. Єдиної країни там немає. Вона роз'єднана ще після Другої світової війни. Там немає мирної угоди, але й війни немає, тому можуть бути різні варіанти".



Автор: Владимир Фесенко

Останні новини