15 жовтня 2024, 14:46

Коваленко попередив, чим обернеться для України фетиш дронів, якщо не почати вирішувати цю проблему

Спроба замінити артилерію FPV-дронами не обернеться для української армії нічим хорошим, тим більше напередодні сезону дощів, вважає Олександр Коваленко.

Сили оборони України у Курській області продовжують вести маневрену тактику бойових дій, використовуючи свою мобільність на максимумі можливостей. Але у цій історії є один важливий нюанс. Зараз уже середина осені, відповідно починається сезон дощів, погіршення погоди. А у таких умовах колісна техніка, що застосовується у маневреній обороні ЗСУ, вже не настільки ефективна, на відміну від гусеничної техніки, яку переважно використовують російські війська.

Крім усього іншого, тумани та дощі негативно впливають на використання FPV-дронів. Цей аспект езпосередньо впливає на ситуацію не тільки у районі Курської області, а й загалом по всій лінії зіткнення. Ми входимо у залежність від сезонності тих чи інших засобів ведення бойових дій. І якщо для росіян FPV-дрони - це лише допоміжний елемент артилерії, то для української армії вони, на жаль, продовжують замінювати артилерійську компоненту.

Про це розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко у своєму щоденному стрімі для YouTube-каналу OBOZ.UA.

Дрони - це новий засіб ураження, який має працювати у комплексі з артилерією, а не замість неї, якщо ми хочемо ефективно протидіяти російським окупантам, підкреслив військовий експерт. Але при цьому більшість волонтерів, які є важливим механізмом підтримки української армії, орієнтуються на безпілотники.

"А як часто ми чуємо, що армії потрібні протитанкові міни? Як часто ми чуємо в інформаційному просторі, що армії потрібно набагато більше мінометів або протипіхотних мін? Ніколи. А чому? Тому що Україна є підписантом Оттавської конвенції, яка забороняє використовувати протипіхотні міни. І це дуже велика проблема для подальшої протидії окупантам", - зазначив Коваленко.

За словами аналітика, в Україні є багато подібних моментів, які у медійному просторі фактично не висвітлюються, попри їхню важливість.

"Минулого року ми чули про мільйон дронів, цього року - про 4,5 млн дронів. Круто. Але скільки ПТРК "Стугна" буде відправлено у війська цього року? І що робиться для юридичного врегулювання питання з Отавською конвенцією? Одними лише дронами ми нічого не доб'ємося, - заявив Коваленко. - І я попереджаю, що зараз ми з вами спостерігатимемо вкрай негативні події на деяких ділянках фронту, оскільки тумани та дощі почнуть робити свою справу, тоді як артилерія не зможе робити свою".



Як повідомляв раніше Діалог.UA, Олександр Коваленко назвав причину, через яку ЗСУ не вдалося утримати Вугледар: "Запобігти можна було, але не все залежало у цій ситуації тільки від нас".

Останні новини